Jim Burns, unul dintre cei mai cunoscuţi ilustratori contemporani de science fiction, s-a născut în 1948 în Cardiff, Ţara Galilor.
Pe lângă ilustraţiile de pe copertele deja celebrelor serii de Peter Hamilton, Night’s Dawn Trilogy (Trilogia Zorii nopţii, care include romanele Disfuncţia realităţii, Alchimistul neutronic şi Zeul gol), The Commonwealth Saga (Pandora’s Star, Judas Unchained), Void Trilogy (The Dreaming Void, The Temporal Void), Burns este autorul controversatei ilustraţii de pe coperta primului volum al seriei Cântec de gheaţă şi foc – Urzeala tronurilor – de George R.R. Martin, ilustraţie ce a apărut pentru prima dată pe coperta ediţiei originale, editate de HarperCollins, UK.
Interesant şi, în acelaşi timp, plăcut surprinzător este faptul că ilustraţia copertei Urzelii tronurilor este realizată de Jim Burns special pentru textul romanului lui R.R. Martin.
Imaginea apărută pentru prima oară la HarperCollins este şi cea folosită de Nemira pentru ediţia în limba română, cu Debarcaderul Regelui, capitala Westerosului în fundal, cu portretele khal-ului Drogo şi prinţesei Daenerys, ultima supravieţuitoare a neamului Targaryenilor şi moştenitoarea regatului, în două medalioane plasate simbolic faţă în faţă. Arhicunoscut printre ilustratorii britanici contemporani, Jim Burns şi-a perfecţionat stilul scoţând în evidenţă nu numai elementele tradiţionale ale lumii science fiction, ci şi tonurile organice, deseori cu puternice accente erotice, ce îi definesc tuşele.
Lucrările sale impresionează, înainte de toate, prin viziunea suprarealistă asupra viitorului şi prin tehnica extrem de bine stăpânită de a surprinde pământul, cerul, armurile într-o manieră atât de plastică, încât aproape că simţi în ilustraţiile sale atingerea metalică a cromului. Cumva, poate că exact la asta s-a gândit şi scriitorul Harry Harris când a spus despre Burns: „În răceala metalului său veţi simţi aceeaşi textură seducătoare ca în moliciunea pielii unei femei. E un artist SF de prima mână“.
În ultimii ani, numele lui Jim Burns a căpătat notorietate şi dincolo de Atlantic, lucrând atât ca ilustrator pentru celebre edituri americane şi companii producătoare de jocuri pe calculator, cât şi în domeniul cinematografic. Una dintre cele mai notabile realizări la Hollywood este colaborarea cu Ridley Scott pentru Blade Runner.
Un material de Ioana Oprica.
Tweet
si urmatoare carte va avea aceasta coperta sau va ramane cu vechile coperti?
dementiala cartea, coperta e de buna calitate insa o trage in jos dimensiunea
3 zile, ~15 comentarii din care 90% critice
dupa care…
1 zi, mai mult de 15 comentarii, comentatori ‘noi’ carora le plac copertile (plus idemnuri cu aceeasi idee)
Hihihi!!!
Hah, tocmai la asta ma gandeam si eu.
Nici mie nu-mi plac copertile. Parca GRRM merita ceva mai mult decat consideratii gen “e fantasy, copertile TRE sa fie cu tipi cu muschi, domnitze aproape goale si multe-multe-multe culori tipatoare; sa vada lumea ca e literatura de duzina”.
Anyway, se va vinde, am vazut prin librarii destui oameni luand primul volum. Sper doar sa nu fie dati peste cap de continut – la asa prezentare te astepti la un text usurel si menit unui public infantil, IMHO.
No offence, dar astea sunt cele mai urate coperti pe care le-am vazut vreodata. Nu doar ca nu au legatura cu ce se intampla in carti dar le face sa arate ca lecturi pentru de 10 ani sau ca niste cover-uri ale unor jocuri din anii 80 uitate prin pod.
fara suparare, dar nu-s cele mai reusite creatii ale lui jim burns, care a dat multe lucruri faine la viata lui. iar designul… slab, nene, slab! pina si editiile cu coperta standard nautilus aratau mai bine.
Copertele sunt urate. Faptul ca cineva s-a obosit sa le descrie (de parca noi nu am vedea ce-i pe acolo) nu le face mai frumoase. Sunt urate si cam atat.
Imi pare rau, dar copertile sunt total neinspirate. Nu zic ca nu au o legatura tangentiala cu continutul, dar o coperta frumoasa m-ar fi putut convinge sa cumpar hardcover-urile desi le am pe cele paperback. Asa prefer sa-mi cumpar de pe BD varianta in engleza cu coperti simple si elegante.
Ganditi-va ca laudati cartea unui prieten dar ce impresie i-ar face vederea copertii? Pe mine m-ar descuraja, puerila si incarcata, in culori tipatoare….
Ma gandesc ca varianta paperback va fi sistata si ca “Dansul” va aparea numai in formatul deja prezentat.
Asa va aparea.
Sper sa am ocazia sa cumpar cartile si in varianta Clasica sau,
sa am posibilitatea sa schimb cartile asa cum am putut schimba primul volum din seria “Jihadul Butlerian” de la o alta editura .
Vom vedea politica de marketing a Nemirei la targul din toamna.
Sper ca nu. Asemeni modelului de afara, ma astept sa apara mai intai hardcover-ul, totusi ar fi o dovada de neseriozitate sa nu fie editat ulterior si paperback-ul.
Data viitoare nu mai faceti spoilere va rog.
“prinţesei Daenerys, ultima supravieţuitoare a neamului Targaryenilor şi moştenitoarea regatului,”
De aici nu se poate deduce ca Viserys va muri, lucru pe care nu dorea toata lumea sa-l stie…
ULTIMA SUPRAVIETUITOARE… poate ca el e ULTIMUL SUPRAVIETUITOR:D