Din budoarul redacţional (3) – Cartea cu arici

Pentru un editor nu-i mai mare satisfacţie decât să descopere o carte şi s-o cumpere înainte ca ea să devină celebră în lumea întreagă. Aşa s-a întâmplat cu două cărţi dragi sufletului meu de cititoare, Eleganţa ariciului de Muriel Barbery şi Teoria norilor de Stéphane Audeguy.

Deşi la vremea apariţiei am scris despre cartea cu arici, acum, după Bookfest, unde romanul lui Barbery a fost cea mai vândută carte a colecţiei Babel, revin cu o poveste şi câteva link-uri la articole scrise cu har despre portăreasa-cărturar.

E o poveste despre cei cărora le-a plăcut cartea şi au ţinut să-mi spună asta. Că ea e în topul vânzărilor la Cărtureşti, nu-i de mirare, dar că e citită cu plăcere de oameni de tot felul mă bucură enorm. Când o doamnă care se ocupă de cifre, facturi şi alte exactităţi îmi zice că nu a mai lăsat din mână romanul, mă simt de două ori mai câştigată că l-am publicat decât dacă prietena mea care a făcut filo e înnebunită după carte.

Eleganţa ariciului seduce orice cititor, chiar şi pe cel care nu e împătimit de literatură, de aici secretul vânzărilor sale record în lumea întreagă. Fără să fie deloc o carte comercială ca structură şi menire, ea reuşeşte, dincolo de referinţele livreşti şi cheile de lectură, să-şi croiască drum către inima cititorului.

Aprecierea cărţii de către Radu Paraschivescu (mărturisesc că la fiecare întâlnire, când îmi spune că i-a plăcut o anumită carte sau un anumit autor din Babel, mă simt tare bine 🙂 ), un vrai connaisseur într-ale literaturii, e un semn de bun augur pentru soarta acestui roman special. Iar când se adaugă şi un articol scris de Elisabeta Lăsconi în România literară, despre convenţiile ficţiunii şi tipurile de roman cu care se joacă scriitoarea, deja nu mai avem doar o carte, ci pur şi simplu un eveniment editorial. Şi itinerarul „bilelor albe“ ajunge chiar la Bogdan Stănescu (concurenţa, frate! 🙂 ) care în Suplimentul de cultură Polirom se dedă şi el iubirii de arici.

Aşa că, iubite cetitoriule, intră în lumea lui Renée şi a Palomei, vezi de arici şi scrie-ne dacă ţi-a plăcut voiajul 🙂 . Îţi pregătim în curând un alt sejur de lectură la fel de fermecător: Mecanica inimii de .Mathias Malzieu

10 Commentarii

  1. mircea 02/07/2009 Reply
  2. Ana 02/07/2009 Reply
  3. feeria 02/07/2009 Reply
  4. ana 03/07/2009 Reply
  5. voicunike 03/07/2009 Reply
  6. feeria 03/07/2009 Reply
  7. Ana 05/07/2009 Reply
  8. Ana 05/07/2009 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *