Care este cea mai pertinentă analiză a societăţii româneşti în cheie satirică? În ziua de astăzi putem spune că sursa acesteia provine din cele câteva publicaţii de umor care există, deşi, dacă privim mai atent, putem descoperi nenumărate altele. Sigur, una dintre ele este la îndemâna oricui şi poate fi extrasă din cotidianul cel de toate zilele, care este atât de ofertant; alta, însă, se găseşte chiar în zona literară şi a fost abordată de o scriitoare mult prea puţin discutată la nivelul discursului public având în vedere talentul său: Rodica Ojog-Braşoveanu.
Răzbunarea sluţilor, căci despre acest titlu este vorba – ultimul din seria pusă în vânzare cu ziarul Libertatea – propune o satiră absolut nemiloasă a tiparelor umane din acest colţ de lume (în special cele post-decembriste), de la gigolo-ul devenit damă de companie si până la vampa trecută bine de prima tinereţe, ale cărei modele s-au schimbat odată cu societatea şi capătă acum formele hâde ale societăţii de consum. Desigur, remixate, aşa cum le stă bine, cu mitul fericirii veşnice oferite de paradigma hollywoodiană.
În cazul acestei cărţi însă, nu doar acest lucru este remarcabil, ci faptul că este una dintre puţinele cărţi ale autoarei care nu oferă crima drept mobil al acţiunii. Mâine, 13 mai, vă dăm întâlnire cu un univers din păcate prea familiar în această epocă: unul în care cei îndrăzneţi şi frumoşi se vând scump şi se bucură de viaţă, în timp ce oamenii mai puţin favorizaţi de soartă (în traducere liberă, obezii şi urâtele) înfruntă pe tăcute umilinţe şi visează la răzbunare. Bineînţeles, o experienţă literară magistrală a inconfundabilei Rodica Ojog-Braşoveanu.
Tweet