Jim Burns, unul dintre cei mai cunoscuţi ilustratori contemporani de science fiction, s-a născut în 1948 în Cardiff, Ţara Galilor.
Pe lângă ilustraţiile de pe copertele deja celebrelor serii de Peter Hamilton, Night’s Dawn Trilogy (Trilogia Zorii nopţii, care include romanele Disfuncţia realităţii, Alchimistul neutronic şi Zeul gol), The Commonwealth Saga (Pandora’s Star, Judas Unchained), Void Trilogy (The Dreaming Void, The Temporal Void), Burns este autorul controversatei ilustraţii de pe coperta primului volum al seriei Cântec de gheaţă şi foc – Urzeala tronurilor – de George R.R. Martin, ilustraţie ce a apărut pentru prima dată pe coperta ediţiei originale, editate de HarperCollins, UK.
Interesant şi, în acelaşi timp, plăcut surprinzător este faptul că ilustraţia copertei Urzelii tronurilor este realizată de Jim Burns special pentru textul romanului lui R.R. Martin.
Imaginea apărută pentru prima oară la HarperCollins este şi cea folosită de Nemira pentru ediţia în limba română, cu Debarcaderul Regelui, capitala Westerosului în fundal, cu portretele khal-ului Drogo şi prinţesei Daenerys, ultima supravieţuitoare a neamului Targaryenilor şi moştenitoarea regatului, în două medalioane plasate simbolic faţă în faţă. Arhicunoscut printre ilustratorii britanici contemporani, Jim Burns şi-a perfecţionat stilul scoţând în evidenţă nu numai elementele tradiţionale ale lumii science fiction, ci şi tonurile organice, deseori cu puternice accente erotice, ce îi definesc tuşele.
Lucrările sale impresionează, înainte de toate, prin viziunea suprarealistă asupra viitorului şi prin tehnica extrem de bine stăpânită de a surprinde pământul, cerul, armurile într-o manieră atât de plastică, încât aproape că simţi în ilustraţiile sale atingerea metalică a cromului. Cumva, poate că exact la asta s-a gândit şi scriitorul Harry Harris când a spus despre Burns: „În răceala metalului său veţi simţi aceeaşi textură seducătoare ca în moliciunea pielii unei femei. E un artist SF de prima mână“.
În ultimii ani, numele lui Jim Burns a căpătat notorietate şi dincolo de Atlantic, lucrând atât ca ilustrator pentru celebre edituri americane şi companii producătoare de jocuri pe calculator, cât şi în domeniul cinematografic. Una dintre cele mai notabile realizări la Hollywood este colaborarea cu Ridley Scott pentru Blade Runner.
Un material de Ioana Oprica.
Tweet
Pe mine nu ma convingeti ; consider o mare eroare alegerea acestor coperte .Sper ca “Dansul” sa apara si in formatul papaeback. Sper ca nu v-ati gandit sa promovati noua editie prin publicarea celei de-a cincia parti numai in formatul hardcover.
Sincer să fiu îmi plac mai mult coperţile iniţiale apărute la Nemira, parcă au o cormatică mai plăcută, astea noi sunt prea ţipătoare. Desigur faptul că sunt cartonate şi dintr-o bucată, ca să zi aşa, e un avataj. Aveţi idee dacă veţi folosi modelul ăsta nou ptr. A Dance With Dragons, sau îl veţi păstra pe cel vechi?
vai ce coperte urate…zici ca se adreseaza copiilor sub 10 ani..
Mie mi se par mult mai potrivite, sunt mai simbolice, mai atractive. Intr-adevar, e brusca trecerea la ceva diferit, dar ilustratiile chiar sunt foarte sugestive!
inca un vot negativ si de la mine, copertile sunt absolut ingrozitoare. Cele din prima editie sunt parfum pe langa astea.
La fel de proaste mi s-au parut si ilustratiile pe care tipul asta le-a facut pentru Hamilton.
Interesanta povestea copertilor, dar ar fi fost bune niste invelitoare de caiete dictando sa le “protejam” de eroziune si de… privirea celorlalti! 😛
Si ce alte coperte a mai facut Jim Burns? 😀
Mie-mi plac. :B
Repede! inca puteti gasi alte coperti pana apare inclestarea regilor editia pokemon!
Promitem ca nu ne suparam daca intreruperi continuitatea copertilor… cu urzeala mi-e rusine in metrou. Mi-ar placea ceva… macar decent daca nu la fel de epic precum cartea